Pozrime sa na ďalšie zaujímavé a pre luterána zaujímavé zdroje. Pár zaujímavých prednášok a spevníkov. Poďme nato!

Niekoľko zaujímavých vecí ponúka na svojich stránkach aj Cirkevný zbor Obišovce. Napríklad pár starších, no stále zaujímavých a užitočných prednášok o kresťanskej misii:
– Antropologické pochopenie viery a kultúry (Jack M. Schultz)
– Evanjelizácia – Tá pravá myšlienka (Richard Mouw)
– Nová evanjelizácia (Paul R. Hinlicky)
– Evanjelizácia a teológia (Pavel Hanes)
– Luther a liturgia (Dávid Bázlik)
– Misia v pluralitnej spoločnosti (Ondrej Garaj)
– Misijný charakter cirkvi a cirkevný zbor v súčasnosti
– Princípy pre zdravie a rast cirkvi (Michal Valčo)

Tiež tu nájdeš Evanjelickú agendu, spevník, funebrál a pašie, čo nájdeš aj na stránkach iných cirkevných zborov. Čo je však inde ťažko nájdeš, je pár článkov o rómskych zvykoch a tradíciach:
– Výskum – Sociálna inklúzia Rómov náboženskou cestou
– Boh všetko vidí
– Duchovný rozvoj Rómov
– Obyčaje pri úmrtí u Rómov
– Obyčaje pri narodení dieťaťa
– Obyčajové tradície
– Obyčaje pri svadbe u Rómov
– Vartovanie pri mŕtvych

Neviem, či je v našej cirkvi farár, ktorý by počas svojej služby nikdy nebol v zbore, kde sú Rómovia. Cirkev má povinnosť slúžiť aj a práve Rómom. V tejto oblasti máme veľké rezervy. Hádam tých pár článkov pomôže prekonať prvotný ostych a obavy a služba Rómom v našich cirkevných zboroch bude rásť a viac zborov sa odhodlá k tejto službe.

obrazok-aplikacie-evanjelicky-spevnikSkvelé veci sa dajú nájsť aj v projekte denníka SME, Zlatý fond. Nájdete tu diela od Kristíny Royovej , Kuzmányho – napríklad jeho životopis Dr. Martina Luthera, či zoznam našich mučeníkov od Jána Drobného. Treba sa tam „poprehrabovať“ a nájdeš tam skvelé veci na čítanie a štúdium. Všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa na tomto projekte podieľajú patrí uznanie a vďaka. Ozaj a pridať sa môžeš aj ty! 🙂

Zaujímavú vec ponúka Košický seniorát – kantorský spevník. Hoci skôr by sme to mohli nazvať partitúrou s vpísanými textami piesní. Užitočná a praktická vec. Vďaka neznámemu tvorcovi a darcovi.

obrazok-spevnika-svitaOstaňme ešte pri spevníkoch. Skvelou pomôckou je Evanjelický spevník v mobile. Majitelia smartfónov s androidom, nech sa vám páči.

Ak ti je nejaká pieseň neznáma, či chceš mať osobné stíšenie alebo domácu pobožnosť s doprovodom, potom ti poslúži stránka audio.evav.cz. Nájdeš tu doslova VŠETKY piesne z Evanjelického spevníka. Neuveriteľné, koľko práce a času tvorcovia tejto stránky obetovali. Nech ti teda slúži.

Bratia Česi ponúkli vo formáte .pdf aj spevník Svítá. Je tam pár skvelých mládežníckych evrgrínov. Aj môj obľúbený Pan Maňátko!!! Spevník Svítá si môžeš stiahnuť aj ako aplikáciu do mobilu s androidom.

</diem>

Photo credits:
Kompas