Neviem, či existuje nejaký zoznam užitočných vecí na internete. Určite poznáš stránku svojej cirkvi, dištriktu, seniorátu, či zboru. Zrejme si už počul aj o stránke www.evanjelik.sk, ktorá prináša rôzne aktuality zo života cirkvi doma aj v zahraničí, ale tiež priestor pre osobné blogy a diskusie.

Ponúkam ti zoznam pre niekoho možno známych, pre niekoho hádam menej známych, no snáď zaujímavých a hlavne praktických internetových zdrojov pravoverného luterána 🙂

bible_kralicka

Začnime Bibliou. Určite poznáš stránku www.biblia.sk, kde nájdeš rôzne preklady Svätého Písma. Po kliknutí na číslo verša sa ti daný verš zobrazí vo všetkých dostupných prekladoch, takže si ich môžeš porovnať a lepšie pochopiť význam daného veršíka.

Nakoľko žijeme v dobe smartfónov (a pokémonov), nesmieme zabudnúť na Bibliu v mobile. Aplikáciu pre android telefóny si stiahneš tu:
Aplikácia ponúka preklady:
– Ekumenický
– Katolícky
– Evanjelický

Audio Novú zmluvu si môžeš pustiť na starom dobrom jútube.

Biblický verš do emailu môžeš každý deň dostať cez službu www.versebiblie.sk

Český rozhlas má zaujímavú sekciu venovanú Biblii. Okrem iného tu nájdeš audio výklady Biblie. Ide o stránku s veľkým množstvom informácií, takže dokážeš tu načerpať naozaj veľa. V skutku zaujímavý počin. Ak chceš príklad, klikaj a vypočuj si rozhovor s bratom profesorom Petrom Pokorným z Evanjelickej teologickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe.

Nikolaus Von ZinzendorfOstaňme ešte u bratov Čechov. Niečo nie len so zvukom, ale tiež s obrazom. Česká televízia priniesla zaujímavý dokument o Mikulášovi Zinzendorfovi s názvom Síla přesvědčení. Máme od neho veľmi peknú pieseň v našom spevníku Ježiši, ty sám, kliesni cestu nám.

Do tretice bratia Česi. Dokument o Kralickej Biblii, ktorá je pevnou súčasťou histórie našej cirkvi a mnohých evanjelických rodín: Pod ochranou Žerotínů

Keď už si plním medzinárodné povinnosti, musím spomenúť zaujímavý dokument o Albertovi Schweitzerovi. Určite stojí za pozretie. Vrelo odporúčam.

Mnohé praktické veci ponúka aj stránka CZ Trenčín. Nájdeš tu pár jedinečných kúskov:
– Úvahy k témam z evanjelickej dogmatiky a etiky – celoživotné dielo Dr. h. c. prof. ThDr. Igora Kišša (3 zväzky) – úplne zadarmo!
– Evanjelický spevník, Funebrál, Pašie a Chrámová agenda pre slabozrakých.
– Organový sprievod k chorálom Evanjelického spevníka v harmonizácii od Jána Bunčáka st.
– Cirkevné ústavné zákony, zákony, nariadenia, záväzné úpravy, uznesenia Osobitného senátu Generálneho súdu ECAV na Slovensku – vždy aktuálne!

V Trenčíne sa naozaj činia. Vďaka im za túto službu. Ešte sa sem neskôr vrátime.

</diem>

Photo credits:
Kompas
Nikolaus Von Zinzendorf
Kralická Biblia