Na portáli evanjelik.sk je krátka zmienka o Lutherovi a Rečiach pri stole: Z Lutherovho domáceho prostredia sú známe jeho “Reči pri stole”, ktoré zaznamenávali priatelia a známi spolustolovníci. Živé rozhovory sa týkali nielen každodenných bežných vecí, ale viedli sa aj o zaujímavých teologických a cirkevných otázkach. Prvým zapisovateľom Lutherových Rečí pri stole bol bývalý kazateľ v stredoslovenských banských mestách Konrát Cordatus.

Často počujeme sťažnosti na to, že doba je rýchla, že ľudia na seba nemajú čas. Počúvame tiež nostalgické spomienky o tom, ako to kedysi bolo lepšie, ako si ľudia na seba našli viac času, viac sa navštevovali, viac sa rozprávali, viac si pomáhali.

Aj preto vznikol projekt rozhovorov PRI STOLE, tentokrát vo svojej internetovej verzii. O technických detailoch budeme emailom informovať tých, ktorí sa prihlásia. Pripravili sme niekoľko tém. Samozrejme, nejde o konečný zoznam. Budeme tiež radi, ak nám napíšete, čo vás zaujíma a o čom by ste chceli debatovať.
luther-tabletalk-224x310
Výber z tém, ktoré plánujeme predebatovať:
– školenia pre presbyterov: Sú potrebné? Prečo? Ako ich robiť?
– založenie cirkevnej škôlky: Ako na to? Stojí to za to? Je to zvládnuteľné?
– zborová diakonia: Čo obnáša? Ako sa do toho pustiť?
– práca s Rómami: Má vôbec zmysel? Aké má riziká?
– pripravujeme aj pár bonusových posedení, hádam sa nám podarí ich zrealizovať, ale nechajme sa prekvapiť 🙂

Ku každej téme budeme mať niekoľkých prezentérov priamo od fachu. Žiadne teoretizovanie. Priamo k veci. Ľudia, ktorí to robia, rozumejú veci a majú s danou záležitosťou praktické skúsenosti.

tabletalkPôjde o živé stretnutia, do ktorých sa budete môcť zapojiť aj vy svojimi otázkami, na ktoré potom budú naši hostia odpovedať.

Stretnutia budeme organizovať raz mesačne vo večerných hodinách. Začneme v septembri. Každé posedenie PRI STOLE bude trvať cca 1 hodinu.

Veríme, že sa vám budú tieto stretnutia nie len páčiť, ale budú pre vás užitočné a inšpirujúce. Veríme, že vás budú motivovať rozbehnúť nové formy služby a práce aj vo vašom zbore.

Lutherova manželka Katka sa starala aj o ich malý rodinný pivovar a Luther chválil jej pivovarnícke schopnosti.  Tak teda neváhaj! Rezervuj si svoje miesto. Stačí v daný deň zapnúť svoj počítač, naliať si svoje obľúbené pivko a môžeme rečniť PRI STOLE. Ako za starých dobrých čias Dr. Martina Luthera.

za tím Pri stole, Dan:o)

 

Použité obrázky:
http://www.1517legacy.com/wp-content/uploads/2014/09/luther-tabletalk-224×310.jpg
http://www.lutherdansk.dk/Table-Talk/index1-filer/image002.gif
http://minorityopinions.com/wp-content/uploads/2015/05/tabletalk.jpg