Stretli ste niekedy Róma? Príchod Rómov na územie Slovenska sa datuje do 12.-13. storočia. Prvá písomná zmienka je z roku 1322. Odvtedy prešlo 694 rokov. Takmer 7 storočí!!! Nie je zaujímavé, že po tak dlhom čase sa stale hovorí o akejsi “rómskej otázke”, ktorej odpovede stále nikto netuší a sú v nedohľadne?

Pri stole budeme debatovať o práci našej cirkvi medzi Rómami. Kresťanská cirkev má 2000 ročné skúsenosti z misie. Misionári chodia do tých najposlednejších kútov Zeme. Často do nebezpečných oblastí, kde zúri vojna, či medzi kanibalov. Na Slovensku sa aktívneho života našej cirkvi zúčastňuje mizivé percento Rómov. Čím to je? Dá sa s tým niečo robiť? Ak áno, čo? Robí niekto v tejto veci vôbec niečo?

O práci, či skôr službe Rómom budeme hovoriť Pri stole už 9. januára 2017 o 20.00. Budeme diskutovať s ľuďmi s dlhoročnou praxou v službe Rómom.

1: Ľuboslav Beňo, zborový farár z Cirkevného zboru Rankovce
2: Františka Ondrašiková, projektová manažerka Združenia Pre lepší život / YEPP Kecerovce- Olšava
3: Július Lalík, predseda Občianskeho združenia ROMA – Rómska organizácia misijných aktivít z Cirkevného zboru Slavošovce

Teda v pondelok 9. januára 201720.00 večer. Nezabudni si to poznačiť do svojho kalendára. Prihlásiť sa môžeš na stránke https://pristole.lutheran.sk. Pár dní pred diskusiou dostaneš do emailu link na diskusiu.

Môže sa stať, že email dostaneš do priečinka spam, reklamy, sociálne siete, či iného, podľa toho, ako máš svoj email nastavený. Preto odporúčame skontrolovať tieto priečinky a nastaviť nás ako bezpečného odosielateľa. Samozrejme, ak si nebudeš v budúcnosti želať dostávať od nás emaily, môžeš sa kedykoľvek odhlásiť.

O minulých rečiach Pri stole si môžete prečítať v týchto článkoch. Ak ťa niektorá z minulých tém zaujala, pošli nám email a my ti pošleme link na nahrávku danej debaty.

Za tím Pri stole,
dan:o)

Photo Credits:
Profilová fotka
Ostatné fotky