Krátky test: v ktorom roku prišli Cyril a Metod na naše územie? Našepkám: bolo to pred 1153 rokmi. Ak tvoj mozog stále odmieta namáhavo pátrať po správnej odpovedi, dozvieš sa ju na konci článku.

handsglobeO misii sa v cirkvi veľa hovorí. Niet divu. Misia je totiž základným zmyslom existencie cirkvi. Cirkev tu je preto, aby robila misiu. Ak ju nerobí, cirkev nemá zmysel. Je len ďalšou v rade nejakých sociálnych, či verejno-prospešných organizácii. Cirkev je tu preto, aby robila misiu. O tom, a iba o tom hovorí tzv. Veľké poverenie: Choďte teda a čiňte mi učeníkmi všetky národy – krstiac a učiac. (Mt 28:18-20).

Ak si uvedomíme, že história kresťanstva sa v našich končinách začala písať pred 1153 rokmi, asi by sme to už mohli považovať za dosť dlhú dobu na to, aby sme s vierou a teda aj misiou mali bohaté dlhoročné skúsenosti. Žiaľ, ak sa pozrieme na realitu v našej evanjelickej cirkvi, nemáme sa veľmi čím chváliť. Dobre, možno sa môžeme chváliť, napríklad, výhovorkami. Tých máme milión. Pre mňa je najzaujímavejšou výhovorkou tá o tzv. „vnútornej“ misii. Ako, to vážne? Naozaj by som bol veľmi rád, ak by mi niekto vysvetlil, čo to je tá „vnútorná“ misia 😀 Nie je to náhodou oxymoron? Alebo aspoň Contradictio in adiecto?paintings_189

Božie Slovo však nepustí. Na debate Pri stole sa však nebudeme zaoberať teóriami. Porozprávame sa s troma ľuďmi o ich skúsenostiach z misie v zahraničí. Budeš počuť o misii v Moldavsku, Tanzánii a na Ukrajine. A možno budú aj fotky J

Fajn. Ostáva už len povedať kedy a kde. Pri stole budeme debatovať tentokrát v stredu 7. decembra20.00 večer. Prihlásiť sa môžeš na stránke https://pristole.lutheran.sk. V priebehu utorka alebo stredy dostaneš do emailu link na diskusiu.

Môže sa stať, že email dostaneš do priečinka spam, reklamy, sociálne siete, či iného, podľa toho, ako máš svoj email nastavený. Preto odporúčame skontrolovať tieto priečinky a nastaviť nás ako bezpečného odosielateľa. Samozrejme, ak si nebudeš v budúcnosti želať dostávať od nás emaily, môžeš sa kedykoľvek odhlásiť.

O minulých rečiach Pri stole si môžete prečítať v týchto článkoch. Ak ťa niektorá z minulých tém zaujala, pošli nám email a my ti pošleme link na nahrávku danej debaty.

Na záver odpoveď na otázku z úvodu: celou vetou: Cyril a Metod prišli na Veľkú Moravu v roku 863.

Za tím Pri stole,
dan:o)

Photo credit:
Ruky s glóbusom
Maľba
Vášeň pre misiu