Už si si myslel, že sme spomenuli všetky užitočné miesta na internete, ktoré môžu byť pre luterána zaujímavé? Že už boli na túto tému 3 články a že to je pre luterána akurát? Možno. No historicky dobrý slovenský luterán nezabúda na prídavky. Prídavky sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej luteránskej histórie. Poďme teda na to.

obrazok-podcastu-j-buncakaNaozaj jedinečnú službu prináša Cirkevný zbor Hybe. Veru, história si Hybe nebude pamätať len pre zbojníka Pacha, ale aj pre to, že v miestnom evanjelickom cirkevnom zbore ponúkajú živé video prenosy zo služieb Božích. Každú nedeľu. Fantastická vec, ktorú môžeš využiť, keď si chorý, odcestovaný, či keď máš doma niekoho staršieho, či ťažko mobilného. Stačí v nedeľu o 9.00 ráno zapnúť počítač, kliknúť a tvoji blízki majú každú nedeľu evanjelické služby Božie priamo doma. A ty môžeš ísť do živého zhromaždenia vo svojom cirkevnom zbore.

Na Slovensku je podcast podcasting ešte stále v plienkach. No brat farár Ján Bunčák publikoval svoj prvý podcast už 1. januára 2009!!! Som presvedčený, že je jedným z priekopníkov podcastingu na Slovensku a v ECAV. Pridaj si do svojej podcastovej aplikácie tento link a môžeš počúvať podcast Očami jedného farára. https://buncak.sk/feed/.

obrazok-podcastu-zamyslenia-tesnou-branouUrčite nesmieme zabudnúť na stránky s biblickým zamyslením. Predpokladám, že poznáš zbierku Tesnou bránou zamyslenie.lutheran.sk v jej audio podobe. Každodenná dávka Božieho slova priamo do tvojich uší. Zamyslenia využívajú aj formu podcastu. Na Slovensku sa táto forma ešte len pomaly rozbieha, no v iných krajinách je podcastig veľmi populárnou záležitosťou. Ak fičíš na Apple produktoch, Zamyslenia na iTunes nájdeš na tomto odkaze.

Podcast využíva aj Cirkevný zbor Bratislava Dúbravka. Do svojej podcastovej aplikácie zadaj tento link: http://ecavdubravka.sk/feed/podcast a výborné kázne brata farára Jána Hroboňa budeš mať priamo vo svojom ušku 🙂

EVS sme už spomínali. Aj ich stránku www.chcemviac.com. No musíme ich znova spomenúť aj v súvislosti s podcastingom. Audio zamyslenia ponúkajú aj v tejto forme. Stačí do svojej podcastovej aplikácie pridať tento link: http://chcemviac.com/audio/rss. Ak si užívateľom Apple, použi tento link: https://itunes.apple.com/us/podcast/audio-chcemviac-viac-ako-dava/id1147677041

obrazok-podcastu-ecav-dubravkaCirkevný zbor Bratislava – Petržalka tiež urobila krok k podcastingu. Kázne nahrávajú a publikujú na Soundcloude. Môžete si ich vypočuť zo stránky cirkevného zboru, prípadne ich profilu na soundcloude. Tvoja podcastová aplikácia by ti mala „natiahnuť“ podcast po zadaní linku na ich Soundcloud-ový profil. Ak nie, môžeš použiť tento link: http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:140413969/sounds.rss

Podcasty môžeš počúvať v mobile, či tablete. Tu je stručný návod. No môžeš využiť aj svoj notebook, či PC. Návod, ako počúvať podcasty v počítači nájdeš tu.

Na internete nájdeš aj film Luther. V češtine. Hoci predpokladám, že ako správny luterán si tento film videl už dávno. A nie len raz.

Na internete môžeš počúvať aj kresťanské rádio, Rádio 7.

Na záver pár perličiek. Rapovú verziu básne Mor ho! od evanjelického farára a básnika Samuela Chalupku. Celkom fajný bít. Čo povieš?

A čo tak Slávy dcéra od evanjelického farára Jána Kollára? V podaní viacerých známych ľudí.

Tu uzatvárame prehľad vecičiek z internetu, ktoré by mohli byť zaujímavé pre luterána. Aspoň zatiaľ. Zoznam určite nie je konečný, pretože internet si žije svojim aktívnym virtuálnym životom.

</diem>