Pri projekte audio Zamyslenia zo zbierky Tesnou bránou sa učíme. Každý deň. Doslova! Čo sme sa naučili za ostatné dni? Poďme po poriadku.

Chceme kráčať s dobou a prinášať vám to najlepšie. Veľmi silným trendom vo svete internetu je v súčasnosti bezpečnosť a jej zlepšovanie. Veľké technologické firmy v USA zápasia s politikmi a vyšetrovateľmi ohľadom získania prístupu ku údajom v elektronických zariadeniach. V dobe, ktorá je nazývaná aj ako doba post-Snowdenovská, je veľký záujem verejnosti sústredený práve otázkam súkromia a bezpečnosti a to nie len v prostrední internetu.

Jednou z aktivít, ktoré vznikli je aj projekt Let’s Encrypt, ktorý zadarmo ponúka bezpečnostný SSL certifikát.Implementácia tohto certifikátu zvyšuje bezpečnosť webovej stránky a jej návštevníkov.

Hoci sme uvažovali o implementácii SSL už skôr, vždy bolo treba zaň platiť. Keďže projekt Zamyslenia je o dobrovoľníctve, nadšení a službe, peňazí niet. Ale hneď, ako náš poskytovateľ hostingových služieb začal ponúkať službu Let’s Encrypt, využili sme túto možnosť a implementovali bezpečnostný certifikát SSL od Let’s Encrypt. Boli sme radi, že sme znova o niečo vylepšili náš projekt.

ilustrácia ssl bezpečnostného certifikátu v prehliadačiČo sa však nestalo? Zrazu sa zamyslenia prestali každý deň aktualizovať na stránke iTunes od firmy Apple. Hľadali sme chybu, pátrali, gúglili. Kto hľadá, nájde. Našli sme aj my. Pravda nás síce vyslobodila z neistoty, ale nepotešila nás. Apple neakceptuje SSL certifikát od Let’s Encrypt. Má vlastný a veľmi krátky zoznam vydavateľov certifikátov. A všetky sú platené.

Boli sme teda postavení pred voľbu – vzdáme sa iTunes alebo bezpečnostného certifikátu? Zatiaľ sme sa vzdali bezpečnostného certifikátu. V nádeji, že firma Apple v dohľadnom čase niečo v tejto veci urobí. Tých kritických hlasov na ich adresu je totiž veľa a každý deň pribúdajú. Verme teda, že tlak komunity a zdravý rozum prinesú výsledky a my budeme znova môcť navýšiť bezpečnosť projektu Zamyslenia.

Sme radi, že vám môžeme každý deň prinášať Božie slovo.

za tím Zamyslenia, Dan:o)

Obrázky:
https://1re4xlezju-flywheel.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2015/10/Let’s-Encrypt.jpg
https://www.ecargo.sk/img/ssl.png