Lekári vravia, že sa nehýbeme. Sedíme v práci, doma, v aute. Sedenie je škodlivé vraj až do tej miery, že ho porovnávajú s fajčením. Negatívne ovplyvňuje mnohé veci – od chrbtice, cez kardio-vaskulárny systém, až po metabolizmus. Stačí trochu pogúgliť a presvedčiť sa na vlastné oči. Čítanie bolo tak strašné, že istý čas som sa bál čo i len pozrieť na stoličku.

Existuje riešenie? Samozrejme. Lekári jasne odporúčajú menej sedieť, hýbať sa, byť aktívny. Dá sa to v dnešnej dobe, keď toľko vecí riešime a vybavujeme sediac za počítačom? Ľudia sú kreatívni. Vymysleli výškovo nastaviteľné stoly, za ktorými sa dá nie len sedieť, ale aj stáť. Vymysleli rôzne „pedálovače“, či steppery, do ktorých môžete šliapať aj keď sedíte za počítačom. Dokonca vymysleli spôsob, ako chodiť pri práci s počítačom – viď obrázok.

Mnohí si poradiť dajú, mnohí nie. Zdá sa, že tých, ktorí si nedajú povedať, je ďaleko viac. Čísla nepustia. Napriek tomu, že fakty hovoria jasne. Napriek tomu, že ako ľudia by sme sa mali vedieť správať rozumne, racionálne. Veď sme predsa Homines sapientes – ľudia rozumní. Mnohí sa však správajú nerozumne.

Pri čítaní o negatívnych dopadoch sedavého života som si uvedomil, že rovnako negatívne dôsledky má aj sedavé kresťanstvo. Posedíme si pri počúvaní služieb Božích v rádiu, či v telke, v lepšom prípade prídeme posedieť do chrámu. Žiaľ, to neprospieva. Som presvedčený, že často to má dokonca negatívne dôsledky na náš duchovný život, lebo si myslíme, že to vlastne stačí, že nič viac, ako si posedieť v kostole vlastne ani nie je treba, že takto sme „na poriadku“ so vstupenkou priamo do neba.

Pravda je však taká, že treba viac ako len sedieť. Vieru treba žiť. Žiť znamená hýbať sa, byť aktívny. Všetci dobre vieme, čo znamená, ak sa o niekom dopočujeme, že bol nájdený „nehybný“. Viera znamená prinášať ovocie. Všetci poznáme biblický príbeh o strome bez ovocia.

Možno si niekto povie, že veď ani nie je čo robiť. To je omyl. Už pred tisíckami rokov samotný Pán Ježiš hovoril, že žatvy je mnoho. Tak mnoho, že existujúci počet pracovníkov ju nedokáže zvládnuť. Pracovníkov je málo. Výroky ako „nejsou lidi,“ či „dejte mi lidi, já to udělám“ doslova zľudoveli.

Príležitostí na aktívne kresťanstvo je neúrekom. Každý deň svojim životom, správaním, spôsobom, ako sa vyjadrujeme, ako rozprávame môžeme a máme svedčiť o Pánovi Ježišovi. Môžeme sa neustále vzdelávať pravidelným čítaním Božieho slova, na modlitbách. Môžeme si nájsť službu v cirkevnom zbore v spevokole, mládeži, rôznych spoločenstvách, prísť na brigádu, pomôcť starým, či chorým susedovcom, atď. Možností je dosť. V záujme svojho duchovného zdravia, buď aktívnym kresťanom.

</diem>

Foto credit:
úvodný obrázok
stôl s bežeckým pásom